23 juni 2013

Glazen voorraadpotten met labels


Erg leuk voor op een schap in de keuken: glazen voorraadpotten met labels. En zeker omdat het niet veel hoeft te kosten, want de potten zijn hergebruikte potten van oploskoffie van een bekend merk.1. glazen potten
2. decal papier ofwel water transfer papier (verkooppunt via internet te vinden)
3. inktjet printer
4. spuitvernis
5. schaar
6. schaaltje water
7. ovenJe kunt zelf je labels ontwerpen in een fotobewerkingsprogramma (template label PSD)  Of je gebruikt de labels die wij gemaakt hebben.
(labels deel 1)  (labels deel 2) (labels deel 3)
Blanco labelDeze labels worden met een inktjet printer op het transfer papier gedrukt. (de instructies kunnen misschien per soort transferpapier anders zijn, dus bekijk die eerst!)

Het bedrukte vel heel goed laten drogen (voor de ongeduldige mens onder ons, je kunt een föhn gebruiken). Nadat het goed gedroogd is, een laag transparante vernis erop spuiten. Dat ook weer heel goed laten drogen (eventueel weer met de föhn!)

Dan kunnen de labels op maat geknipt worden. Een kleine strook om het afgedrukte stuk is genoeg. Het losgeknipte label in een kommetje water laten weken (met de gedrukte kant naar boven) totdat de achterkant loslaat van de voorkant. Of dat al zover is, kun je met je duim en wijsvinger de twee lagen zo van elkaar af wrijven)

Voorzichtig het doorzichtige label op de pot aanbrengen. Voor een goede positie kun je een stukje papier in de pot zetten, waarop een streep staat, dan is het label bij alle potten gelijk gepositioneerd.Als het label goed zit, voorzichtig met een zachte, droge doek het water er vanaf wrijven.

Nadat alle potten van een label zijn voorzien, de oven voorverwarmen op 110-130 graden en dan 10-15 minuten de potten in de oven zetten. Dit om het label permanent te fixeren.

En dan vullen maar!


Succes ermee!


update: ik heb het geprobeerd en het is overduidelijk: de glazen met label kunnen niet in de vaatwasser! Dus voorzichtig met de hand uitspoelen.