19 juni 2015

Lampenkap make-overEen lampenkap die niet meer zo goed bij de rest van het interieur past? Geef 'm een makeover!
Heel gemakkelijk en snel te doen.
Wat je nodig hebt, is natuurlijk een lampenkap. Die kan van stof of papier zijn (of zelfs riet). Hier kun je heel gemakkelijk met krijtverf overheen schilderen in elke kleur die je maar wil.
Afhankelijk van de dekking en kleur zul je de kap twee tot drie keer moeten schilderen. Gelukkig droogt krijtverf erg snel.

Als de verf droog is, kun je de kap decoreren precies zoals jij het mooi vindt en zodat de kap weer helemaal past in je interieur. 


Hieronder zijn de lampenkappen zoals ik ze heb gedecoreerd; eentje met touw en de ander met papieren vogeltjes.Deze kap (van papier) heb ik eerst wit geschilderd en daarna helemaal rondom een gatenpatroontje met een priknaald gemaakt. Dit patroon heb ik met naald en touw "geborduurd". Omdat het touw is, hoeft het ook niet helemaal precies en netjes te zijn (daar heb ik ook het geduld niet voor ...) de steken zijn niet allemaal even groot en precies.De tweede kap was van stof en dit was iets lastiger schilderen dan het papier; de verf trok er meer in, dus een laag extra. Uiteindelijk heb ik de kap nog afgewerkt met een laag krijtwas. Dit kun je ook met een kwast opbrengen en geeft een egaler resultaat.
Met een pons heb ik vogeltjes uit een oud woordenboek "geknipt". Twee keer, een voorkant en een achterkant. Een touwtje ertussen en dit heb ik gewoon om de kap geknoopt. Omdat de kap taps toeloopt, blijft het vanzelf zitten. Mocht ik weer iets anders willen (en dat gebeurt nogal eens, weet ik uit eigen ervaring!), dan kan ik het er zo weer afhalen.Hopelijk heb je hier inspiratie opgedaan en krijgt jouw lampenkap ook een nieuw uiterlijk!